PROJEV NA ZÁHÁJENÍ TURNAJE CCCC 2013

12.10.2013 09:29

PROJEV NA ZÁHÁJENÍ TURNAJE CCCC 2013 - 12. října: president Bárta Jaroslav

Vážení příznivci golfu, přátelé Járy Cimrmana !
Vítám Vás na zahájení již 21. ročníku Járova turnaje, takzvaného Cross Country Cupu.

Je to současně Memorial Míry Prokeše v uměleckých kruzích nazývaného docentem Proškem. Je to první turnaj bez jeho autora, který v lednu odešel do spe-leologického, grafického, kreslířského, humoristického, jazzového, fotografického, lyžařského, turistického, vodáckého a golfového nebe.

Plán hřiště s netradičními jamkami pro dnešní turnaj necháváme záměrně na jeho počest tak,  jak je v loňském roce navrhl. Při plánování turnajů mně vždycky kladl na srdce. Ty jamky zejména v závěru turnaje musí být mimořádně zapeklité, těžké, obtížné na umění golfové i na psychickou odolnost hráčů.

Ještě mi dovolte abych zmínil jeho činnost badatelskou. V loňském roce totiž Míra narazil náhodou na stopu, která vedla k objasnění působení Járy Cimrmana a Jožky Bradleckého Lhotáka v tomto regionu a týká se i golfové hry.
Při jeho oblíbené činnosti, při sběru borůvek se v okolí obce Příchovice, pod rozhlednou Štěpánkou seznámil s jistou Vlastou Mayerovou ze Šumburku. Vzpomínám, že jsme mu několikrát z brigády na lavičce a vyhlídce Járy Cimrmana v Semilech nad Vartou volali. Ptali jsme se ho: „Míro, jak máme upravit dřeviny v okolí vyhlídky“. On známý estét chtěl mít tyto věci pod kontrolou. Volal: „Teď nemám čas, jel jsem na borůvky“. A pak laskavými slovy dodal: „Kurva tak to nějak udělejte.“
Právě Vlasta Mayerová, uklízečka v jabloneckém archívu mu poskytla část korespondence Růženy B. V jednom dopise z pozdního léta roku 1904 Růžena píše, cituji: „Jára šel s Jožkou a Sládkem“. Pravděpodobně tedy ve flightu. Můžeme se domnívat že Sládkem byl Josef Václav známý básník o němž je známo, že pobýval v Americe. Měl zde vést dobrodružný život mezi indiány, my ale víme, že celou dobu hrál v Clevelandu golf s reverendem Murrym. Nebo se můžeme domnívat že sládkem byl opravdový sládek pivovaru ve Vrchlabí o němž místní sedláci tvrdili že je blázen, který seká louky za pivovarem dvakrát týdně a v podvečer tam mlátí holí do malého míčku.  To je jedno. Růžena si dál v dopise stěžuje cituji: „Přišli z Nouzova  až večer celí rozjaření, tahla z nich kmínka. Považ Jára nikdy pálence neholdoval. A pořád něco mleli o tom že Sládek dal jen jednu ránu, prý tam na jamce za kapličkou vedle toho pole co má starý Putůrek brambory. Já toho za mák nechápala.“konec citátu. Dál je dopis nečitelný. Tak mě docent Prošek psal: Járo. Nikdy mně Járo neříkal, jen bakaláři nebo presidente nebo Jardo. No to nic. Napsal mi : Vidíš teď máme konečně v rukou důkaz, že na Nouzov Open v tom roce 1904 hrál Jára společně s Jožkou a že tam dal Sládek ať ten nebo ten Hole In One.
No, tak to bylo vše k badatelské činnosti našeho prvního presidenta.

Na závěr děkuji generálnímu sponzorovi Petru Jiráskovi majiteli firmy Habakuk. A všem přeji dobrou hru.