Projev při odhalení pamětního kamene

20.10.2013 15:18

Vážení přátelé, sešli jsme se dnes abychom na tomto místě slavnostně odhalili pamětní kámen na počest prvního presidenta Podkrkonošské a pojizerské společnosti přátel Járy Cimrmana Miroslava Prokeše též v uměleckých kruzích nazývaného docentem Proškem.

Vzpomínáme v tomto podzimním období nedožitých sedmdesátých narozenin našeho kamaráda Míry jehož odchod na začátku tohoto roku byl pro nás tak velikou ztrátou.

Dovolte mi nyní vzpomenout něco z jeho života a díla.

Společnost přátel Járy Cimrmana založil v roce 1992 a od té doby mapoval činnost Járy Cimrmana v Pojizeří. Objevil, rekonstruoval a uvedl veřejnosti dílo jeho současníka podkrkonošského barda, básníka a epigramisty  Jožky Bradleckého Lhotáka.

    Byl spolu se svými spolupracovníky iniciátorem Májových pochodů, které se brzy staly velmi oblíbenými podzimní akcemi. Zúčastnili se jich každoročně stovky turistů či cyklistů. Náročné trasy pochodů končili v počátcích na Cimbále v hospodě U Křemílka a později v Benešově u Semil. Zde bylo připraveno provedení Živých obrazů na vždy aktuální témata. V průběhu řady let jsme mohli vidět třeba proces Billa Clintona s Monikou Lewinskou před porotou, do-stavbu Temelína včetně populisty Haidera, Komando chytající Bina Ládina. Nádraží na Čikváskách s památníkem zubačky bylo samozřejmě včetně nádražního mamografu, Létající kolo Jana Tleskače skoro létalo a pak bylo mnoho dalších realizovaných nápadů.
Další každoroční akcí, kterou vymyslel  byl a do dnešních dnů vlastně je mezi golfisty velmi oblíbený Cimrman Cross Country Cup,  turnaj s netradičními jamkami, kde hráči golfu hrají v lese mezi stromy, patují v písečných bunkrech nebo do jamky navrtané ve svahu.

    Proslavil se jako dramatik, prozaik i režisér a dal mnohým hercům celou řadu překrásných rolí a pod přísným režijním vedením jim umožnil stát se věhlasnými.  Dodnes jsou mu vděční. Přelomovým dílem byl scénář k živému obrazu „Jak Semily ke svému jménu při-šly“. Na mnoha divadelních prknech se hrála a dodnes hraje s velkým úspěchem celá řada jeho jednoaktovek, například Paličova dcera, opereta Maruška a její měsíčky a dvě opery: Raději bych klidný pokoj a vrchol jeho tvorby opera z pravěku: Krásná Vendula.

    Vzpomínáme tedy nedožité sedmdesátiny výborného kreslíře, autora znamenitých vtipů a glos. Fotografa a fanouška dobré hudby.
Byl členem Jazz clubu a jeho počinem ve funkci ředitele Kulturního domu byl festival Jazz pod Kozákovem.

Nesměl chybět u mnoha výprav Českého ponorného sdružení
po českých řekách. Výborný lyžař, nadšený golfista, turistiku propagoval už v Klubu absolutní turistiky.

Nakonec nelze opomenout jeho činnost speleologickou v Bozkovských i jiných jeskyních a v oboru geologie činnost sběratelskou. K uvedení unikátní kolekce nerostů pro veřejnost však bohužel už nedošlo.


A nyní již přichází okamžik odhalení pamětního kamene.
O slavnostní provedení požádám nejmladší účastnici slavnosti – Anetku…

Toto místo s lavičkou a nyní i s kamenem je vyhlídka Járy Cimrmana. Ale také jsme ho nazvali „Borůvkovým vrchem“. Asi proto, že se zde borůvkám velmi dobře daří, mimochodem se zde velmi dobře ujala i kanadská borůvka z regionu Ontario a potom, Míra se rád  věnoval sběru borůvek. Ne snad přímo tady ale hlavně v okolí Příchovic pod rozhlednou Štěpánkou ale i v jiných borůvkových lokalitách.
Dnes zde tedy zazní slavná melodie The Blueberry Hill, kterou proslavil Louis Armstrong a vy si ji poslechnete v podání našeho hosta pana Martina Farského.

The Blueberry Hill…

Nyní jsme si připravili pro tuto vyjímečnou příležitost malý kulturní program. Docent Prošek - zakladatel a první sbormistr semilské-ho dívčího sboru „Semilské kuňky“ měl ze všech skladeb, které s tím-to sborem nastudoval nejraději píseň : Krásný vzhled je na ten boží svět.
Vždycky říkal: cituji: „Děvčata musíte se do té melodie, položit, musíte cítit krásu toho verše a pak vždy laskavými slovy dodal: Kurva nesmíte zpívat tak falešně! A musíte zpívat nahlas. Členky souboru se ne vždy těmito dobře míněnými radami řídily. Jednoho dne při koncertu v Mariánských lázních Míra nakonec rozmlátil dirigentskou taktovku o zábradlí a to byl konec.
Vedení souboru se dlouho nechtěl nikdo ujmout. Našel se však potom jeden odvážný, smělý muž.
Tak tedy představuji Vám – dirigenta pana Lubíka a dívčí pěvecký sbor – Semilské kuňky. Předvedou Vám píseň – Krásný vzhled je na ten boží svět.

Krásný vzhled je na ten Boží svět,
Ty modravé hory, v hájích pěvců sbory,
rozkošné roviny, města, dědiny!

Spanilá jsi vlasti má,
mé srdce ti plápolá,
tobě sláva, vlasti milená.

Přes ty háje, přes ty hory,
přes údolí, přes ty bory,

písně naše ať hlaholí po vlasti,
po vlasti a po našem okolí,
po vlasti, po vlasti a po okolí.


    Chtěl bych Vás nyní vyzvat. Pokud s sebou máte nějaký zajímavý kámen z dalekých nebo blízkých, exotických nebo neobyčejných krajů – položte prosím k tomuto památníku. Nebo přivezete-li nějaký kámen z vašich cest v budoucnu vzpomeňte na Míru a potom ho po-ložte sem. Děkuji.