ZPRAVODAJ No. 5

20.12.2013 15:12

ZPRAVODAJ

PODKRKONOŠSKÉ A POJIZERSKÉ SPOLEČNOSTI PŘÁTELJÁRY CIMRMANA

2013 No. 5

Společnosti, váženým členům, příznivcům a přátelům.

Naše společnost obdržela 30. listopadu VÝROČNÍ CENU za kulturní počin roku 2013. Uděluje ji každoročně občanské sdružení CERVUS SEMILENSIS. Stalo se tak u příležitosti vystoupení PPSPJC (provedení živého obrazu) na 3. ročníku KY-SELA V SEMILECH (otevřeného mistrovství Semil v přípravě kváskového kysela).
Děkuji proto všem, kteří se zasloužili letos i v dobách minulých o přípravu a prezentaci našich akcí.

Nyní připomínám již TRADIČNÍ výlety, které se budou konati v závěru roku.

26. prosince - Na Štěpána na Štěpánku. Vlak do Kořenova odjíždí ze semilského nádraží v 8:48 hod. Ze základního tábora „U Zvonku“ vystoupáme potom na vrchol severní stěnou a Příchovickým sedlem.
30. prosince – K dubu. Vlak ze Semil odjíždí v 11:58 hod. do Libštátu. V lese
mezi Libštátem a Svojkem opět bude založen oheň, vhodný k opečení přinesených potravin. V restauraci u pana Duba je objednán sál cca od 14. hodin.
31. prosince – Oslava Silvestra. Odchod od Hrušků v 10:30 hod. (plus-minus
3 hodiny) – bude upřesněno. Cestou krátká návštěva u rodiny Malých na Spálově,
předání drobných dárků, občerstvení apod. Cíl – Hotel Podspálovem. Cesta zpět do Semil podle stavu turistů (pěšky nebo vlakem).

Ještě pár vět k tomu proč by se měly TRADICE udržovat. Našel jsem pojednání pravnuka Jožky Bradleckého Lhotáka – sociologa J. K. V internetové verzi „Hlasů z Cimbálu“ uvádí – cituji „ Tradic bychom si měli vážit a dodržovat je už z toho důvodu, že nám pomáhají vytvářet rovnováhu mezi změnou a setrvalostí a tím redukovat stres, kterému v dnešní, neustále se zrychlující, inovativní a dynamické době musíme čelit.“
A já dodávám : Kde jinde najdeme bezpečnou atmosféru, kde se můžeme opřít o něco stabilního, neměnného. Kde jinde najdeme jistotu, že svět má řád a že náš život v něm má smysl, než například v lese mezi Libštátem a Svojkem nebo ještě lépe v Tanvaldské nádražní restauraci.

Přeji Vám krásné vánoce. Hodně zdraví, štěstí a dobroty v Novém roce.

Bárta Jaroslav                                                                                          president PPSPJC