ZPRAVODAJ No. 3

08.08.2013 19:38

ZPRAVODAJ PODKRKONOŠSKÉ A POJIZERSKÉ SPOLECNOSTI PRATEL JÁRY CIMRMANA 2013  No.3

 

                                Společnosti, váženým členům, příznivcům a přátelům

Uprostřed horkého, parného léta Vás všechny pozdravuji a jsem nucen vyhlásit mobilisaci ku přípravě velké dvoudenní akce, která se má uskutečnit začátkem září.

V sobotu 7. září proběhne slavnost ku dvacátému výročí otevření megamarketu firmy Habakuk. Majitel firmy p. Hába nás požádal o program, který by celou slávu doprovázel. Některé náměty, jsou již načrtnuty a další případné podněty a nápady je potřeba prodiskutovat, rozšířit a dopracovat.

V neděli 8. září chceme odhalit pamětní kámen k nedožitým sedmdesátinám našeho prvního presidenta doc. Proška. Malou vzpomínku bychom s vhodným  kulturním programem udělali u lavičky na vyhlídce J. C. Bylo by možné připravit při té příležitosti i krátkou instatní naučnou stezku?

První důležitá přípravná schůze se koná ve čtvrtek 8. srpna 2013 ve vinárně
severního traktu areálu megamarketu Habakuk. V 18 hodin !!! Prosím o účast a dobré nápady, které přinesou zdar této double akce. Děkuji všem. 

 

Bárta Jaroslav                                                                       president PPSPJC

P. S. Nakonec rozluštění hádanky z minulého Zpravodaje :

Ahoj Jardo

Hádanka kterou jsi nám dal, je sice obtížná ale ne neřešitelná, zvláště pro nás kteří se zabýváme agromechanizací. Jedná se totiž o velmi zajímavý přístroj, který na konci 19tého století způsobil doslova revoluci ve výkrmu drůbeže, zvláště pak slepic. V té době bylo zvykem přikrmovat drůbež tazvaným rozhozem zrní po dvoře,nejinak tomu bylo i na velkostatku Knížete Hohenlohe A právě dcera knížete, Anastásia stu-dentka  Vyšší dívčí školy ve Vysokém nad Jizerou, kde v té době působil Bradlecký Lhoták jako učitel, si všimla jak nehospodárné je krmení drůbeže a zvláště slepic tak-zvaným rozhozem.Rozhozem zrní se nejedno zrno zakutálí, ztratí a zapadne ale pře-devším běháním od zrnka k zrnku slepice ztrácejí spoustu energie, musí napínat zrak aby zrnka vůbec našla, jsou ve stresu aby jim sousedka zrnko které již mají yhlédnuté nesebrala, jedí tudíž doslova v běhu, dochází k hádkám sporům , nedorozuměním a někdy dokonce i ke rvačkám, postěžovala si vnímavá Anastásia jednou svému učiteli když ho navštívila v jeho kabinetu , kam pilně docházela na doučování. Učitel Bradlecký se rozvážně podrbal na hlavě, oblékl se a povídá: Tak s tím teda něco uděláme. A protože měl svou žačku skutečně rád pustil se do bádání na jehož konci byl ynález který způsobil revoluci ve výkrmu drůbeže Jedná se o   Automatizovaný rotační karuselový dávkovač krmiva. Jožka Bradlecký Lhoták si přístroj z Prahy nepřivezl, nybrž ho tam sám vystavoval a posléze ho i předváděl zemědělcům například v obci Nouzov jak zmiňuje kolega president Bárta. Jožka  Bradlecký chtěl tím že přístroj předváděl pomoci našim zemědělcům, oni však v té době brali tento na svou dobu velice složitý a převratný vynález spíše jako atrakci. O tom svědčí i prohlášení chalupníka Puturka z již zmíněné obce Nouzov, po ukončení odborné přednášky Jožky Bradleckého Lhotáka. ,, Na to abyste měli vyšší dívčí"

Čau Lubik